moara de hârtie


Cum se fabrică hârtia … manual
24 Mai 2009, 16:45
Filed under: hârtie | Etichete:

Pentru primul articol de pe site-ul Morii de hârtie, am ales sa prezentăm elementele principale ale realizării hârtiei manuale. Procesul este surprinzător de simplu în esenţă. Încercăm să îl descriem mai jos în elementele lui principale, fără a insista prea mult asupra detaliilor. Iată deci etapele prin care am făcut chiar noi hârtie, în aprilie 2009, din hârtie reciclată:

1. Se ia hârtie reciclată, se face bucăţi şi, după ce se lasă la muiat în apă, se pune într-un blender:

Pasul01

2. În blender, hârtia este mărunţită foarte fin. Când s-a obţinut o pasta de hârtie şi apă, se pune într-un vas:

Pasul02

3. Cu o ramă alcătuită din două părţi (rama de formare şi sita), se ia din vas pastă pentru formarea unei foi de hârtie:

Pasul03

4. Apoi, foaia se pune pe o cârpă, pentru presare:

Pasul04

5. După presare, hârtiile se pun la uscat:

Pasul05

E uimitor cât de simplu e să „refaci” o foaie de hârtie! Procesul poate fi complicat prin înlocuirea hârtiei reciclate cu altă materie primă, fie celuloză chimică fie celuloză făcută în casă din iarbă, haine vechi etc. Mai mult, se pot adăuga aditivi care să îi ofere anumite calităţi, se pot insera iarbă, flori şi alte asemenea, se poate pune la uscat pe sticlă, se poate usca în presa etc.

Anunțuri

12 comentarii so far
Lasă un comentariu

[…] Cum se fabrică hârtia … manual Hârtie cu inserţii 6 iunie 2009, 14:06 Categorisit la Hârtie | Etichete: Hârtie manuală Spuneam în primul articol despre realizarea hârtiei manuale că pot fi adăugate diferite inserţii în hârtie. Mai jos puteţi vedea două din hârtiile cu inserţii făcute de noi. […]

Pingback de Hârtie cu inserţii « Moara de hartie

De unde se poate cumpara o sita? Sau imi pot face una?

Comentariu de tia o'c

Nu am gasit nicaieri de cumparat site in Romania. Se pot cumpara de pe net dar costa foarte mult. Noi ni le-am facut mai intai din rame cu plasa de tantari. Dupa care am comandat ramele la tamplar. Trebuie insa sa fie foarte bine lacuite cu lac rezistent la apa, altfel se deformeaza.

Comentariu de Moara de hartie

Si ruginesc dupa citeva intrebuintari. Eu mi-am facut singura, dar nu dubla (e cam greu de manipulat), pe o rama pentru tablouri. Mi-a iesit bine intinsa, dar problema ruginei inca nu am dibuit-o. Deci lac rezistent la apa.

Comentariu de tia o'c

A ruginit plasa? Poti folosi plasa de plastic sau de aluminiu. Ea poate fi prinsa pe rama si cu capse.

Comentariu de Moara de hartie

Cu aia din plastic nu m-am descurcat sa o fixez pe rama, se labarta in ultimul hal. Cred ca am folosit una din aluminiu, din cele care se vind in magazinele de materiale pentru constructie (unele mai rare, altele mai dese). Daca i-ai dat cu lac rezistent nu ai treaba, doar sa ai grija sa nu se ia lacul, verifici din cind in cind si, probabil, mai dai un strat daca e cazul.

Comentariu de tia o'c

[…] am făcut cu Răzvan: doi dintre noi s-au apucat să facă hârtie acasă. (Astfel a apărut primul articol de pe blogul morii de hârtie). Să vezi cum iese hârtia din mâinile tale este fenomenal, însă […]

Pingback de 9 luni « moara de hartie

foarte interesant .am o fetita la gradinita si este implicata in proiectul MICII ECOLOGISTI.
gradinita este step by step ,si este singura din galati in care aceasta pedagogie este aplicata la toate grupele.metoda step by step presupune si implicarea parintilor ,asadar ii voi sugera doamnei educatoare sa facem si noi hartie,dupa metoda folosita de dumneavoastra. ei invata pe centre de activitate si au un centrul nisip si apa,deci sala de clasa e dotata cu o cada din plastic,mai ramane deci blenderul si sita si desigur multa vointa.
succes si voua in continuare!

Comentariu de gilda

si eu am fost la step by step galati

Comentariu de mona

Multumim pentru sfaturi; cu siguranta cei care fac lucru manual(hand-made) iti vor fi recunoscatori; eu fac invitatii de nunta si a invata in facultate, si imediat cum am citit articoulu am vorbit pentru o sita si ma apuc imediat; voi reveni cu siguranta!o zi buna

Comentariu de Roxana Habasescu

In tinerete rupeam cartile caietele le puneam la muiat mai adaugam putin aracet,mestecam bine pina la obtinera unei paste destul de viscoasa cu care imbracam sticle, pahare si alte obiecte ,dindu-le diverse forme cu bucati de ramuri sectionate oblic, baituite apoi lacuite.Erau nemai-pomenit de frumoase!

Comentariu de chirac

Suntem siguri că arătau superb! Avem şi noi ceva idei pe care vrem să le experimentăm. Mulţumim că ai trecut pe la noi! 🙂

Comentariu de moara de hartie
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: