moara de hârtie


Puteţi ajuta moara … prin reciclare
24 Mai 2009, 17:15
Filed under: hârtie, legătorie, moara, tipar | Etichete: , ,

Moara de hârtie este un organism viu, care are nevoie permanentă de lucruri. Multe din ce căutam noi sunt lucruri care nu vă mai trebuie prin casă/birou/atelier, dar care nouă ne pot folosi în „aventura” noastră.

Ce am avea nevoie? Pentru uşurinţa abordării, le-am împarţit în 2 categorii:

1. mai simple

2. mai complicate

Carevasazică:

1. Mai simple:
– Hârtie albă reciclată
– Petale uscate de flori, ceai expirat, cafea expirată, orice altceva se poate insera în hârtie
– Cărţi de telefon, pagini aurii şi similare
– Haine de in, bumbac sau cânepă
– Blendere

2. Mai complicate:
a. Oale de inox mari
b. Echipamente de tipar
c. Echipamente de legătorie

Şi acum detaliile, pentru cei care au mai mare răbdare la citit:

1.Cele simple:

Hârtie reciclată albă – căutăm orice resturi de hârtie neimprimată, albă, în coli, bucăţi, ştraifuri etc.

Petale uscate de flori. Când aruncaţi florile primite, păstrati petalele colorate şi daţi-ni-le nouă :). Primim şi foste punguţe cu flori uscate, după ce le-a trecut mirosul sau s-au prăfuit rău. La ce folosesc: ca inserţii în hârtie. Dovada aici.

Ceai expirat, cafea expirată. La ce folosesc: fie ca inserţii în hârtie, fie pentru colorarea hârtiei cu culori naturale.

Orice altceva se poate insera în hârtie. Cum ar fi: foi de ceapa. Da! Când curăţaîti ceapa (uscată, nu verde), ţineţi foile de culoare maronie de la exterior. Sunt foarte interesante ca inserţii în hârtie.  Alte idei: frunze presate, flori de ierbar  şi tot aşa. Regula de bază – să poată „intra” într-o coală care are sub 1 mm grosime.

Haine vechi din bumbac (inclusiv blugi!), in, cânepă. Poate nu vă vine să credeţi, dar din evul mediu până în secolul XIX, hârtia se făcea în Europa numai din haine vechi. Bumbacul, inul şi cânepa sunt surse excelente de celuloza. Cu cât sunt mai purtate hainele, cu atat mai bună e hârtia :).

Cărţi de telefon, pagini aurii şi similare. Sunt foarte utile pentru uscarea lentă a foilor de hârtie sau pentru uscarea petalelor de flori, frunzelor etc., pregătite ca inserţii în hârtie.

Blender alimentar/nealimentar funcţional sau reparabil, oricât de vechi. Este un alt instrument de baza al hârtierului amator contemporan, în lipsa echipamentului specializat – cu el se face pasta de hârtie din hârtia reciclata sau din celuloza obţinută din alte materiale. Dovada aici (în poză avem un antic instrument cehoslovac, care încă mai rezistă, sperăm noi cât mai mult).

2. Cele mai complicate:

a. Oale de inox vechi, cât mai mari – ne folosesc la fierberea maculaturii, ca să scoatem din ea cerneala tipografică sau tonerul!

b. Echipamente de tipar. Dacă înţelegeţi următoarele cuvinte şi aveţi aşa ceva şi vreţi să scăpaţi de ele, sunaţi-ne de urgenţă 🙂

 • culegar/vingalac
 • cleştuţă
 • tipometru
 • răstavuri
 • albitură
 • regal
 • casă de litere
 • boston
 • tighel
 • andruk

c. Echipamente de legătorie. Aici limbajul e ceva mai comun, dar mesajul rămâne valabil:

 • presă de legătorie
 • ghergherf
 • presă de aurire
 • siftcasten

Dacă lista v-a făcut să vă gândiţi că puteţi da ceva ce nu vă mai este util, sunaţi-ne la 0743.266.262 sau scrieţi-ne la echipa(maimuţă)moaradehartie.ro. Moara este la Comana (Giurgiu), aşa că în principiu avem un teritoriu relativ limitat de acţiune. Dar dacă ne trebuie ceva ce nu găsim în altă parte, venim la voi să îl luăm, oriunde aţi fi.

Mulţumim mult!

Anunțuri

5 comentarii so far
Lasă un comentariu

[…] zice pe site ca, deocamdata, Moara de hartie e in Bucuresti si ca tot ea, moara, are nevoie de ajutor si ajutoare. Are ceva echipament, de pe vremea cand blocurile din militari nu erau nici macar un vis urat. […]

Pingback de Sapte Seri WeBlog » moaradehartie.ro

Salutare!

As dori si eu sa donez hartie reciclabila. Adun multa maculatura din activitatea mea studenteasca si pana acum am reciclat-o in conteinerele puse de primarie, insa am aflat ca nu se prea respecta regulile.

Cum as putea sa va ajut?

Multumesc,
Dana

Comentariu de Dana

Multumim Dana, te contactam noi pe email pentru detalii.

Comentariu de moara de hartie

Salutare!

Eu sunt membra a Asociatiei Europene a Studentilor in Drept si zilele astea colegii vor sa recicleze hartia adunata de la diferite proiecte. Aveam vreo doua cutii mari cu hartie de xerox sau cartonata.
Am vrea foarte mult sa le dam morii de hartie. Se poate sa veniti la Facultatea de Drept (bd. Kogalniceanu) si sa le luati?

Multimim mult!

Comentariu de Dana

Multumim si noi, Dana! 🙂 Vorbim pe e-mail.

Comentariu de moara de hartie
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: