moara de hârtie


Hârtia în România (Partea II)
5 Iulie 2009, 10:51
Filed under: hârtie | Etichete:

Din avantajele de a lucra pentru o moară de hârtie în secolul al XVII-lea: scutirea de dări. Zice pitacul domnesc din 4 aprilie 7154 [1646]:

Cu mila lui Dumnezeu Io Matei Basarab voevod şi domn, scrie Domnia mea cinstitului boier al Domniei mele jupan Mihnea, biv vel stolnic, carele eşti cămăraş la Ocnele Mari sănătate. Prin aceasta îţi fac ştire Domnia mea, în vreme ce vei vedea această carte a Domniei mele, iar dumneata să cauţi să laşi slobozia sfintei mânăstiri Cozia, care se cheamă Călimăneşti în pace pentru cârpa de la moara de hârtie, că m-am milostivit Domnia mea de i-am ierat pentru că au lucrat la moara de hârtie până au isprăvit-o … deci să aibă bună pace, nimic val să nu aibă, nici de un lucru domnesc.

Prima moară de hârtie de pe teritoriul Ţării Româneşti se pare că ar fi fost la Călimăneşti, înfiinţată fiind în jurul anului 1643. Interesant este faptul că pitacul citat fragmentar mai sus este scris chiar pe hârtia produsă la această moară.

Sursa: M. Popescu, Fabricile de hârtie ale lui Matei Basarab, Revista Istorică Română, Vol. VII

Anunțuri

1 comentariu so far
Lasă un comentariu

Documente scrise pe hartie de provenienta romaneasca sunt emise de cancelaria lui Matei Basarab intre anii 1633-1637. Studiind filigrana aflata in hartie se pare ca era facuta la Govora, reprezentand un vultur cruciat, asezat pe niste crengi.

Comentariu de Mirela
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: