moara de hârtie


Ateliere de lucru organizate pentru grupuri
12 Septembrie 2016, 17:00
Filed under: ateliere, moara

Pentru a păstra entuziasmul copiilor faţă de învăţare, văzută ca descoperire, vă invităm să vizitaţi ansamblul  Moara de hârtie  – Satul Meşteşugurilor, un loc de un farmec aparte, în care copiii au ocazia să se apropie, cu sufletul şi cu mâinile, de meşteşuguri variate! Iată ce vă propunem:

Atelierul Să învăţăm să reciclăm creativ hârtia este o incursiune de vis printre meşteşuguri legate de carte, mori de hârtie şi materiale de scris. Copiii vor descoperi cum s-a făcut sute de ani hârtia la moară şi vor îşi vor face propria foaie de hârtie manuală. Activitatea are loc în cadrul atelierelor de hârtie manuală din cadrul AtelieruluiMuzeu Moara de hârtie.

În cadrul atelierului Călătorie inedită în lumea cărţii, copiii vor afla informaţii interesante despre tiparul înalt în Europa şi pe teritoriul României, vor avea ocazia să afle ce se întâmpla într-o zeţărie, cum se imprima odinioară şi ce carte a fost tipărită prima oară. La final de călătorie, copiii îşi vor tipări singuri o amintire! Atelierul de tipar se desfăşoară în Atelierul-Muzeu Moara de hârtie.

Prin participarea la atelierul Primul meu carnet, elevii vor avea ocazia să afle informaţii interesante despre structura unei cărți, descoperind legăturile între hârtie, tipar și legătorie, vor învăța cum ajung foile să formeze o carte și își vor crea singuri propriul carnet. Vor avea, de asemenea, ocazia să vadă instrumente şi echipamente specifice meșteșugului legătoriei de carte în cadrul Atelierului-muzeu Moara de hârtie.

Atelierul Creatori de cărți poștale își propune să le descopere copiilor obiceiul aproape pierdut al trimiterii cărților poștale, importanța și bucuria transmiterii gândurilor și sentimentelor prin intermediul acestor bucăți speciale de hârtie și le oferă participanților ocazia deosebită de a-și crea și decora chiar ei propriile cărți poștale.

Ţesem fire de poveste şi coasem cu rost este un atelier prin care copiii se vor apropia de un meșteșug străvechi – țesutul la război, ce le va dezvolta atenţia, îndemânarea, spiritul creativ, dar şi răbdarea. La sfârşit, copiii se bucură de rodul activităţii lor şi, pe lângă amintiri de neuitat, iau acasă ceea ce cu rost au lucrat! Atelierul de ţesut are loc în Atelierul cu rost din Satul Meşteşugurilor.

cusut.jpg

Atelierul Păpurim păpuşi din papură îi invită pe cei mici să descopere cum trăiau oamenii în vechime şi în ce fel foloseau plantele din împrejurime. Se vor împrieteni cu papura, plantă importantă ce creşte în Delta Neajlovului din Comana, şi vor face o păpuşică – un Păpurel sau o Păpurică! Activitatea se desfăşoară în atelierul La Păpureşti din Satul Meşteşugurilor.

Fantezie în lumea lutului este un atelier foarte iubit. De cauţi o joacă instructivă, modelajul e cel mai potrivit! Copiii îşi dezvoltă imaginaţia, creativitatea, dar şi îndemânarea. Ei sunt încurajaţi să se exprime prin artă, propria creaţie devenind sursă de încredere şi bucurie. Atelierul de modelaj în lut are loc în Olarniţa din Satul Meşteşugurilor.

Atelierul În lumea lemnului propune o apropiere de un material viu şi fascinant prin structură şi textură: lemnul. Copiii vor fi încântaţi să asculte şi să împărtăşească poveşti despre natură şi lemn, să vadă obiecte din lemn din casele românilor de altădată şi să observe cum se lucrează cu acest material deseori văzut, dar mai puţin cunoscut. La rândul lor, vor fi invitaţi sa creeze singuri sau în echipă un obiect de lemn. Activitatea se desfăşoară în Atelierul de lemn din Satul Meşteşugurilor.

Învățăm, ne jucăm și măcinăm în Satul meșteșugurilor este un atelier de morărit şi de copii mult îndrăgit, ce îşi propune să îi apropie pe copii de lumea cerealelor într-o incursiune prietenoasă, jucăușă, dar în același timp educativă. Copiii vor avea ocazia să macine diverse cereale cu ajutorul unor mori manuale. Activitatea are loc lângă Moara cu poveşti din Satul Meşteşugurilor.  

Pentru prezentări detaliate și înscrieri, ne puteți scrie la echipa@moaradehartie.ro. Iar dacă aveți prieteni ce lucrează în domeniul educaţiei sau știți alte persoane interesate, nu ezitaţi să daţi informaţia mai departe! Promovând atelierele noastre, susțineți meșteșugurile și comunitatea din Comana!

Vă mulțumim!

 

Anunțuri


ÎNVĂȚĂM, NE JUCĂM ȘI MĂCINĂM ÎN SATUL MEȘTEȘUGURILOR!
13 Septembrie 2017, 14:43
Filed under: ateliere, evenimente, mestesuguri, moara, satul mestesugurilor
Dragi prieteni,
În data de 17 septembrie 2017, ora 14:00, vă invităm la atelierul Învățăm, ne jucăm și măcinăm în Satul Meșteșugurilor!

Împreună vom păși în lumea cerealelor, a boabelor dătătoare de energie, dar și într-o poveste cu totul specială, cea a bobului de grâu, pe care îl vom însoți în lungul său drum, la capătul căruia vom înțelege cum ajunge el, dintr-un bob atât de mic, să devină pâine.
Copiii vor înțelege importanța morilor, călătorind în timp pe vremea când oamenii măcinau manual, depunând un efort istovitor, apoi cu ajutorul animalelor, până să ajungă să folosească darurile naturii, forța apei și a vântului. Vom afla împreună ce se întâmplă la o moară, văzând și atingând cereale atât în stadiul de boabe, cât și de făină, vom vedea care este structura bobului, îi vom observa învelișul și germenele, din care iese viitoarea plantă, copiii vor vedea grâul încolțit și spicele bogate, din care se recoltează boabele cele hrănitoare și vor afla diferența dintre pâinea albă, neagră și intermediară. Apoi micii exploratori vor trece la partea practică, în care vor măcina ei înșiși cereale, folosind mori manuale, ca pe vremuri. La final, copiii nu vor pleca de la noi doar cu amintiri de neuitat, ci vor lua acasă și o cantitate simbolică din ceea ce au măcinat în timpul atelierului!
Atelierul va fi organizat în Satul meșteșugurilor, pentru copii cu vârste între 3 şi 7 ani. Părinții care nu participă la atelier vor achita taxa de vizită ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana (15 lei/persoană). În paralel, puteți participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, modelaj ceramică și păpuși din papură. Detalii despre vizitare găsiți aici.
Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!


Amintiri și poezie cu Ana Blandiana
12 Septembrie 2017, 13:44
Filed under: moara, evenimente | Etichete: , , , ,

A fi contemporan cu oameni de cultură de excepție nu este doar sincronicitate, hazard, noroc, circumstanță favorabilă, ci mai ales un neprețuit dar. Stând în preajma acestora, ai senzația că devii și tu mai bun, te molipsești întrucâtva, preluând din farmecul și frumusețea spiritului lor.

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, începând cu orele 16.00, vă invităm la Moara de hartie, la o întâlnire în lumina poeziei și a amintirilor din vremea în care Comana reprezenta „acasă” pentru scriitoarea Ana Blandiana.

Participarea la eveniment se face pe baza biletului de acces în Ansamblul Moara de hârtie – Satul Mestesugurilor din Comana. Detalii despre taxele de vizitare găsiți pe site: https://satulmestesugurilor.ro/program-de-vizitare-2/

Pentru înscrieri, vă rugăm să ne trimiteți un e-mail la adresa echipa@moaradehartie.ro.Atelier de colaj
4 Septembrie 2017, 20:03
Filed under: ateliere, hârtie, moara

Duminică, 10 septembrie 2017, orele 14.00, vă invităm la un atelier dedicat unei tehnici accesibile și spectaculoase în același timp – colajul.

Dana Pamfil, artist plastic, ne va introduce, ne va ghida și ne va ajuta ca prin intermediul colajului să ilustrăm tema aleasă, o temă-surpriză care ne dăruiește oricând bucurie și se potrivește perfect cu ajunul noului an școlar. 🙂

Atelierul este deschis atât copiilor care au peste 6 ani, cât și adulților care se simt copii și își doresc să creeze și să se relaxeze în același timp. Costul atelierului este de 30 de lei pentru un participant. Participanţii la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie-Satul meşteşugurilor din Comana, putând participa la demonstraţii de hârtie manuală, ţesut, modelaj ceramică, lucru în lemn.

Pentru alte detalii şi înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262. Programul de vizitare și calendarul următoarelor evenimente poate fi consultat aici.

Vă aşteptăm să fim creatori și creativi!Atelier de cusături românești
4 Septembrie 2017, 19:49
Filed under: ateliere, mestesuguri, satul mestesugurilor

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, orele 14.00, vă invităm la Atelierul cu rost din Satul meșteșugurilor, să explorăm și să practicăm împreună tipuri de cusături românești.

În cadrul atelierului, vă veți putea înfrumuseța un semn de carte, pe care îl veți păstra ca amintire.

Atelierul este deschis copiilor care au peste 8 ani, cât și adulților care își doresc să se relaxeze descoperind această activitate plăcută. Costul atelierului este de 40 de lei pentru un participant.

Participanţii la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie-Satul meşteşugurilor din Comana, putând participa la demonstraţii de hârtie manuală, ţesut, modelaj ceramică, lucru în lemn.

Pentru alte detalii şi înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262. Programul de vizitare și calendarul următoarelor evenimente poate fi consultat aici.

Vă aşteptăm cu bucurie!

 ATELIER DE OPINCĂRIT
30 August 2017, 09:23
Filed under: ateliere, mass-media, prieteni, satul mestesugurilor

În data de 2 septembrie 2017, ora 14:00, prietenii de la Asociația Zestrea Bisoceană vin în Satul meșteșugurilor să ne învețe să facem opinci.

În cadrul acestui atelier, participanții vor asculta povești despre istoria opincilor, dar își vor şi confecționa opinci din piele şi vor și pleca acasă cu ele.

Costurile sunt 60 de lei perechea pentru copii (până la mărimea 34) și 80 de lei perechea pentru adulți. Însoțitorii care nu participă la atelier vor achita taxa de vizită ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana. În paralel, puteți participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură. Detalii despre taxele de vizitare găsiți aici.

Copiii pot participa singuri la atelier dacă au minim 9 ani.

Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.

Vă așteptăm să petreceți o zi presărată cu artă și meșteșuguri!ATELIER DE HÂRTIE MANUALĂ
30 August 2017, 09:18
Filed under: ateliere, moara, prieteni, satul mestesugurilor

Duminică, 3 septembrie 2017, orele 14.00, sunteți invitați într-o incursiune inedită în universul aproape pierdut al manufacturării hârtiei.

În pași de poveste, ne vom plimba prin lume descoperind materiale străvechi pe care s-a scris înainte de invenția hârtiei, apoi vom vedea cum pasta de hârtie obținută din hârtie reciclabilă devine foaie de hârtie manuală, viitor tablou de înrămat sau suport bun pentru scris, pictat sau visat.

Costul atelierului este de 30 lei pentru un participant. Vârsta minimă de participare este de 4 ani.

Participanţii la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie-Satul meşteşugurilor din Comana, putând participa la demonstraţii de hârtie manuală, ţesut, fierărie, modelaj ceramică, lucru în lemn.

Pentru alte detalii şi înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.

Vă aşteptăm cu drag!Atelier cu papură
19 August 2017, 15:15
Filed under: ateliere, satul mestesugurilor

Duminică, 27 august 2017, orele 14.00, îi invităm pe cei mari și mici, la Păpureşti, în Satul meşteşugurilor, la un atelier de jucat, răsucit, împletit, împrietenit cu papura. În cadrul atelierului, veţi avea ocazia să transformați papura, această plantă nelipsită din Delta Neajlovului, într-o medalie sau broșă, de purtat și de păstrat ca amintire.

Costul atelierului este de 30 lei pentru un participant. Vârsta minimă de participare este de 7 ani.

Participanţii la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie-Satul meşteşugurilor din Comana, putând participa la demonstraţii de hârtie manuală, ţesut, fierărie, modelaj ceramică, lucru în lemn.

Pentru alte detalii şi înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.

Vă aşteptăm cu drag!