moara de hârtie


Ateliere de lucru organizate pentru grupuri
12 Septembrie 2016, 17:00
Filed under: ateliere, moara

Pentru a păstra entuziasmul copiilor faţă de învăţare, văzută ca descoperire, vă invităm să vizitaţi ansamblul  Moara de hârtie  – Satul Meşteşugurilor, un loc de un farmec aparte, în care copiii au ocazia să se apropie, cu sufletul şi cu mâinile, de meşteşuguri variate! Iată ce vă propunem:

Atelierul Să învăţăm să reciclăm creativ hârtia este o incursiune de vis printre meşteşuguri legate de carte, mori de hârtie şi materiale de scris. Copiii vor descoperi cum s-a făcut sute de ani hârtia la moară şi vor îşi vor face propria foaie de hârtie manuală. Activitatea are loc în cadrul atelierelor de hârtie manuală din cadrul AtelieruluiMuzeu Moara de hârtie.

În cadrul atelierului Călătorie inedită în lumea cărţii, copiii vor afla informaţii interesante despre tiparul înalt în Europa şi pe teritoriul României, vor avea ocazia să afle ce se întâmpla într-o zeţărie, cum se imprima odinioară şi ce carte a fost tipărită prima oară. La final de călătorie, copiii îşi vor tipări singuri o amintire! Atelierul de tipar se desfăşoară în Atelierul-Muzeu Moara de hârtie.

Ţesem fire de poveste este un atelier prin care copiii se vor apropia de un meșteșug străvechi – țesutul la război, ce le va dezvolta atenţia, îndemânarea, spiritul creativ, dar şi răbdarea. La sfârşit, copiii se bucură de rodul activităţii lor şi, pe lângă amintiri de neuitat, iau acasă ceea ce cu rost au lucrat! Atelierul de ţesut are loc în Atelierul cu rost din Satul Meşteşugurilor.

cusut.jpg

Atelierul Păpurim păpuşi din papură îi invită pe cei mici să descopere cum trăiau oamenii în vechime şi în ce fel foloseau plantele din împrejurime. Se vor împrieteni cu papura, plantă importantă ce creşte în Delta Neajlovului din Comana, şi vor face o păpuşică – un Păpurel sau o Păpurică! Activitatea se desfăşoară în atelierul La Păpureşti din Satul Meşteşugurilor.

Fantezie în lumea lutului este un atelier foarte iubit. De cauţi o joacă instructivă, modelajul e cel mai potrivit! Copiii îşi dezvoltă imaginaţia, creativitatea, dar şi îndemânarea. Ei sunt încurajaţi să se exprime prin artă, propria creaţie devenind sursă de încredere şi bucurie. Atelierul de modelaj în lut are loc în Olarniţa din Satul Meşteşugurilor.

Atelierul În lumea lemnului propune o apropiere de un material viu şi fascinant prin structură şi textură: lemnul. Copiii vor fi încântaţi să asculte şi să împărtăşească poveşti despre natură şi lemn, să vadă obiecte din lemn din casele românilor de altădată şi să observe cum se lucrează cu acest material deseori văzut, dar mai puţin cunoscut. La rândul lor, vor fi invitaţi sa creeze singuri sau în echipă un obiect de lemn. Activitatea se desfăşoară în Atelierul de lemn din Satul Meşteşugurilor.

Învățăm, ne jucăm și măcinăm în Satul meșteșugurilor este un atelier de morărit şi de copii mult îndrăgit, ce îşi propune să îi apropie pe copii de lumea cerealelor într-o incursiune prietenoasă, jucăușă, dar în același timp educativă. Copiii vor avea ocazia să macine diverse cereale cu ajutorul unor mori manuale. Activitatea are loc lângă Moara cu poveşti din Satul Meşteşugurilor.  

Pentru prezentări detaliate și înscrieri, ne puteți scrie la echipa@moaradehartie.ro. Iar dacă aveți prieteni ce lucrează în domeniul educaţiei sau știți alte persoane interesate, nu ezitaţi să daţi informaţia mai departe! Promovând atelierele noastre, susțineți meșteșugurile și comunitatea din Comana!

Vă mulțumim!

 ATELIER CU FLORI
20 Iulie 2017, 10:05
Filed under: moara

Încă din vechime, florile au însoţit viaţa omului în toate momentele ei. Floarea este simbolul dragostei şi armoniei; ea se identifică cu copilăria, sinceritatea, pacea, dragostea, preţuirea, viaţa. S-a scris cu tâlc despre flori în proverbe, scrisori de dragoste, lucrări ştiinţifice. S-au desenat, s-au pictat, s-au sculptat flori de toate mărimile şi formele. Florile decorează edificii, înfrumuseţează evenimente, încununează pe cei buni şi dragi. De la munte, de la deal, din câmpie, din grădină, de pe malul apei, florile sunt daruri nepreţuite ale naturii pentru oameni. Personaje mitice înzestrate cu puteri magice, florile sunt adesea invocate pentru vindecare… Sub formă de buchete, coroniţe, singure, manunchiuri, la icoană, în pervazul ferestrei, floarea… aduce omului bucurie!

În plină vară, când grădinile, luncile, dealurile abundă de flori, ne întâlnim în Satul Meşteşugurilor, copii şi părinţi, în data de 30 iulie 2017, preţ de un ceas şi jumătate să împletim coroniţe din flori, să povestim despre simbolistica acestora şi importanţa lor în viaţa noastră.

Taxa de participare este de 50 lei/participant și include și vizitarea Ansamblului Moara de hârtie Satul meșteșugurilor. Recomandăm participarea copiilor împreună cu un adult. Dacă și adultul participă la atelier, costul pentru un copil și un adult este de 80 lei.

Vârsta minimă de participare este de 5 ani.

Participanţii la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie – Satul meşteşugurilor, putând participa la demonstraţii de hârtie manuală, ţesut, împletit în papură, fierărie, modelaj ceramică.

Pentru alte detalii şi înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.

Împreună cu  Lavand’Elle,  vă aşteptăm cu drag în Satul meșteșugurilor din Comana!Atelier de țesut la război
19 Iulie 2017, 09:29
Filed under: ateliere, prieteni, satul mestesugurilor

Dragi prieteni ai meșteșugurilor,

Sâmbătă, 29 iulie 2017, orele 14.00, vă invităm în Satul meșteșugurilor din Comana, să vă apropiaţi de unul dintre cele mai vechi şi mai uimitoare meşteşuguri – țesutul la război.

Vom povesti despre urzeală, iţe, rost, suveică, spată, cum se folosesc ele și apoi veți ţese la război, aşa cum au făcut vreme îndelungată bunicile şi străbunicile noastre.

La atelierul nostru vom folosi atât un război de țesut tradițional, cât și un război de țesut în miniatură, pentru a le fi mai ușor și copiilor să țeasă.

Acest atelier se adresează în primul rând familiilor, echipelor de copii şi părinţi, dar și adulților care vor să înțeleagă mai bine acest meșteșug. Recomandăm ca vârsta minimă a participanţilor să fie de 7 ani.

La sfârşitul atelierului veți primi și o bucată de pânză țesută la război!

Taxa de participare este de 60 lei pentru un adult care participă singur la atelier și 100 lei pentru o echipa de adult + copil sau 120 de lei pentru echipa formată dintr-un adult și doi copii.

De asemenea, participanții la atelier vor avea ocazia să viziteze Ansamblul Moara de hârtie – Satul meşteşugurilor din Comana, putând participa între timp la demonstrații de hârtie manuală, modelaj ceramică, împletit în papură, fierărie.

Pentru alte detalii şi înscrieri vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.

Dacă vă atrage acest meșteșug și vă doriți să vă bucuraţi de tihna unei după-amieze de sâmbătă într-un loc liniştit, departe de zgomotul oraşului, vă aşteptăm să ţeseți fire, poveşti, vise la Satul meșteșugurilor din Comana!ÎNVĂȚĂM, NE JUCĂM ȘI MĂCINĂM ÎN SATUL MEȘTEȘUGURILOR!
7 Iulie 2017, 08:45
Filed under: moara

Dragi prieteni,

În data de 9 iulie 2017, ora 14:00, vă invităm la atelierul Învățăm, ne jucăm și măcinăm în Satul Meșteșugurilor!

Împreună vom păși în lumea cerealelor, a boabelor dătătoare de energie, dar și într-o poveste cu totul specială, cea a bobului de grâu, pe care îl vom însoți în lungul său drum, la capătul căruia vom înțelege cum ajunge el, dintr-un bob atât de mic, să devină pâine.

Copiii vor înțelege importanța morilor, călătorind în timp pe vremea când oamenii măcinau manual, depunând un efort istovitor, apoi cu ajutorul animalelor, până să ajungă să folosească darurile naturii, forța apei și a vântului. Vom afla împreună ce se întâmplă la o moară, văzând și atingând cereale atât în stadiul de boabe, cât și de făină, vom vedea care este structura bobului, îi vom observa învelișul și germenele, din care iese viitoarea plantă, copiii vor vedea grâul încolțit și spicele bogate, din care se recoltează boabele cele hrănitoare și vor afla diferența dintre pâinea albă, neagră și intermediară. Apoi micii exploratori vor trece la partea practică, în care vor măcina ei înșiși cereale, folosind mori manuale, ca pe vremuri. La final, copiii nu vor pleca de la noi doar cu amintiri de neuitat, ci vor lua acasă și o cantitate simbolică din ceea ce au măcinat în timpul atelierului!

Costul atelierului este de 30 lei/copil, incluzând și vizita ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana.

Atelierul va fi organizat în Satul meșteșugurilor la orele 14.00, pentru copii cu vârste între 3 şi 7 ani. Părinții care nu participă la atelier vor achita taxa de vizită ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana (15 lei/persoană). În paralel, puteți participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură. Detalii despre vizitare găsiți aici.

Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon 0723 266 262.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!CĂLĂTORIE PRINTRE IERBURI ȘI LUMINĂ
7 Iulie 2017, 08:39
Filed under: moara

Sâmbătă, 8 iulie, de la orele 14:00, scriitoarea Iulia Iordan ne invită într-o Călătorie printre ierburi și lumină. Așa se numește și cartea care stă la baza incitantului atelier dedicat plantelor, pe care vi-l propunem cu mare bucurie!

Acest atelier este, pe de o parte, o explorare senzorială a poveștii, iar pe de alta o continuare a aventurilor lui Luli, personajul principal al cărții. Atelierul este interactiv și pornește de la povestea cărții, pe care o continuă prin noi jocuri și activități având ca subiect lumea plantelor. La partea practică a atelierului, copiii vor realiza un mini-ierbar cu plante presate, iar la sfârșit vor primi în dar un săculeț cu semințe numai bune de semănat de către fiecare copil acasă.

Costul atelierului este de 35 lei/copil, incluzând și vizita ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana.

Pe durata atelierului, părinții însoțitori pot vizita Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor. Taxa de vizită ghidată pentru adulți este de 15 lei/persoană. În paralel, puteți participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură. Detalii despre vizitare găsiți aici.

Atelierul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 4 si 8 ani.

Pentru înscrieri și orice alte detalii, vă invităm să ne contactați la echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon  0723 266 262.

Vă așteptăm cu drag de copii și de luminoase călătorii!Atelier de cărți poștale
4 Iulie 2017, 12:10
Filed under: moara

În data de 16 iulie 2017, orele 14.00, vă invităm să potrivim cuvinte și să creăm cărți poștale numai bune de trimis în vacanța mare către cei dragi. Căci cum ne putem transmite dorul arzător precum luna lui Cuptor decât potrivind special pentru ei cuvinte frumoase?

Cuvintele vor fi extrase cercetând foile de carte veche primite pentru reciclat la Moara de hârtie. Vom povesti și vom călători prin lume, răsfoind albume în care vom descoperi sute de cărți poștale. Cărțile poștale create la atelier vor fi frumos ornamentate, folosind hârtie manuală și alte materiale reciclabile, vor fi apoi scrise, timbrate și gata să-și ia zborul către destinatarii iubiți.

Atelierul este deschis copiilor care au peste 7 ani.

Costul atelierului este de 30 lei/copil, incluzând și vizita ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana. Părinții însoțitori vor achita 15 lei/persoană, taxa de vizită ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor. Pe toată durata vizitei, au loc demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură. Mai multe detalii găsiți aici.

Pentru înscrieri, vă invităm să ne contactați la echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon  0723 266 262.

Vă așteptăm să creați minuni din hârtie!Atelier de origami
4 Iulie 2017, 11:05
Filed under: moara

Origami – artă originară din Japonia, ajunge sâmbătă, 15 iulie 2017, orele 14.00, în Ansamblul Moara de hârtie-Satul meșteșugurilor. Îl aduce printre noi o japoneză veritabilă, Ayako Funatsu, iubitoare de România și de origami, creatoare a proiectului Origami Natsuko.

Fiindcă cei mici sunt în vacanță, vă invităm să învățați origami creând obiecte pe tema vacanței de vară. Vom lucra împreună felii de pepene savuroase, pisici prietenoase și mini-poșete bune de luat la plajă.

Atelierul se adresează copiilor, dar și adulților care vor să descopere această artă fascinantă. Vârsta minimă de participare este de 6 ani.

Costul atelierului este de 40 lei/copil, incluzând și vizita ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana.

Pe durata atelierului, părinții însoțitori pot vizita Ansamblul Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor. Taxa de vizită ghidată pentru adulți este de 15 lei/persoană. În paralel, puteți participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură. Detalii despre vizitare găsiți aici.

Pentru înscrieri și orice alte detalii, vă invităm să ne contactați la echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon  0723 266 262.

Vă așteptăm să creați minuni din hârtie!În povestea lui Apolodor – atelier de pictat tricouri
22 Iunie 2017, 11:53
Filed under: prieteni, satul mestesugurilor | Etichete: , ,

Cine nu a auzit de pinguinul Apolodor, fost pe vremuri călător? Cine nu s-a mirat, amuzat și relaxat citind despre năstrușnicia lui și a celorlalte personaje răspândite prin toate colțurile lumii?

Să mai fie cineva care nu a intrat încă în poveste și nu s-a împrietenit cu personajele ei? De-o fi așa sau nu, noi oricum vă invităm În povestea lui Apolodor, chiar în Comana lui Gellu Naum, duminică, 2 iulie 2017, împreună cu profesoara și artista Cosmina Dragomir, talentată scriitoare, ce se va folosi de culoare pentru a ilustra povestea pinguinului poznaș.

Și pentru că ne dorim să luați cu voi acasă povestea, ne-am gândit să vă pictați personajul preferat din cărțile Apolodor pe tricoul preferat, așa că nu uitați să-l aduceți.

Dacă totuși uitați, vom avea și noi tricouri disponibile, însă nu garantăm că veți găsi mărimea potrivită!

Costul atelierului este de 40 lei/participant, incluzând și vizita ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana. Însoțitorii care nu participă la atelier vor achita taxa de vizită ghidată a Ansamblului Moara de hârtie – Satul meșteșugurilor din Comana (15 lei/persoană).

În paralel, puteți participa la demonstrații interactive de hârtie manuală, țesut la război, modelaj ceramică și păpuși din papură.

Detalii despre vizitare găsiți aici.

Pentru înscrieri și orice alte detalii, vă invităm să ne contactați la echipa@moaradehartie.ro sau la numărul de telefon  0723 266 262.

Vă așteptăm cu drag și dor, ca pe orice „asemănător”, să-l pictăm pe Apolodor!