moara de hârtie


Incursiune inedită în lumea cărţii şi a tiparului

Proiectul „Incursiune inedită în lumea cărţii şi a tiparului”, desfășurat în perioada august – noiembrie 2012, a avut ca obiectiv principal organizarea de ateliere interactive de educaţie culturală privind tematica tiparului şi cărţii, pentru elevii claselor I-VIII din Bucureşti şi judeţele Sibiu şi Giurgiu.

Proiectul a început cu o documentare privind apariţia şi dezvoltarea tiparului în Europa şi în România, evidenţiind evoluţia sincronă a tiparului sas şi român, şi a continuat cu pregătirea atelierelor propriu-zise. Acestea au fost structurate şi adaptate vârstei copiilor, urmărind atât o mai bună înţelegere a acestui domeniu cât şi familiarizarea şi apropierea de universul cărţii. De aceea, am pigmentat povestea cărţii şi a tiparului cu materiale vizuale tipărite pe hârtie manuală, instrumente pentru tipar, suporturi de scris, machete, litere de tipar înalt.

Am combinat informaţiile transmise intr-un mod foarte interactiv cu partea practică, de atelier, toate acestea realizându-se într-o atmosferă prietenoasă, plină de voie-bună, propice procesului de învăţare.

Astfel, pe parcursul proiectului, 1351 de elevi şi 48 de profesori au participat la cele 52 de ateliere de educaţie culturală organizate în incinta şcolilor. Atât numărul elevilor participanţi preconizat la începutul proiectului (1200 de elevi), cât şi cel al atelierelor (48 de ateliere) fiind depăşit, datorită solicitărilor de extindere a proiectului venite din partea unora dintre şcoli.

Ne-am bucurat să vedem elevii interesați de acest domeniu foarte puțin explorat în școală, să contribuim și noi cu puțin la cunoștințelor lor și să desfășurăm cu succes acest proiect.

Proiectul a fost vizibil şi în presă. Mai jos sunt doar cateva dintre articolele aparute:

Antena 1 Sibiu

Bewhere

Ştiri Giurgiu

Tribuna

Turnul Sfatului

În cadrul proiectului a fost publicat şi un Manual ce îşi propune să ofere profesorilor interesaţi un instrument uşor de utilizat pentru integrarea elementelor ce ţin de istoria şi meşteşugul tiparului în activităţile lor de la clasă.

Incursiune inedita in lumea cartii si a tiparului

Anunțuri

1 comentariu so far
Lasă un comentariu

[…] Incursiune inedită în lumea cărţii şi a tiparului […]

Pingback de Trei ani ca un urcuș pe munte | moara de hârtie
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s%d blogeri au apreciat asta: